Mühendislik Fakültesi

mühendis.gif (9.68 MB)

1883’te kurulan Hamidiye Yüksek Ticaret Okulu’na kadar uzanan bir geçmişe sahip ve farklı isimlerde ve yapılarda eğitimini sürdüren Marmara Üniversitesi 1982 tarihinde kuruldu. 14 fakülte, 11 enstitü, 9 yüksekokul, 3 bin öğretim elemanı, 50 binin üzerinde öğrencisi ile, çok geniş fen, teknik ve mühendislik, sağlık bilimleri ve tıp, sosyal bilimler, eğitim ve güzel sanatlar alanında eğitim-öğretim ve araştırma görevlerini sürdüren Üniversitemiz Türk yükseköğretimine hizmet veren en büyük kurumlar arasındadır. Ayrıca, gelişen bilim ve teknolojiyi izleme, üretme ve uygulama çalışmaları, 32 Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde sürdürülmektedir. Türkiye’de 1980’li yıllarda uygulanmaya başlanan dışa açılma ve liberizasyon politikaları sonunda 1990’lı yılların başında yoğun teknoloji ihtiyacıyla karşı karşıya kalındı. Üretim bilgisi ve bunu kullanma ustalığı olan teknoloji; yönetimden pazarlamaya, hukuktan psikolojiye geniş bir perspektif içinde idari ve teknik bilimlerin entegrasyonunu ve uyum içinde iş birliğini gerektirir. Bir başka deyişle, mühendislik bilimleri teknolojinin bayraktarıdır. Ama temel bilimler, sosyal ve idari bilimlerle iç içe olmadan, teknolojik başarı ve kazanımdan söz etmek mümkün değildir.

Mühendislik Fakültemiz sağlam bir akademik altyapı üzerine kurulu olarak sürekli gelişmektedir. Bu gelişimi sürdürebilir nitelikte olup, Üniversitemizin akademik kalitesinin yükselmesinde olumlu ve esaslı bir katkı yapmaktadır. Mühendislik Fakültemiz otuz beş yıllık yoğun ve atılımlarla dolu mazisi, uzun dönemli çizilmiş ve belirlenmiş politikaları ile ülkemizin mühendislik ve teknoloji eğitimi için müstesna bir örnek teşkil etmektedir. Öğrencisi, öğretim elemanı ve idari personeli olarak bizler Marmara Üniversitesinin ve Mühendislik Fakültesinin mensubu olmanın ayrıcalık olduğunun bilincindeyiz ve bundan da her zaman ve her yerde gurur duyuyoruz.

Mühendislik Fakültesi, Marmara Üniversitesi gibi güçlü ve çeşitli disiplinlerde faaliyet gösteren bir üniversitenin bünyesinde, tam bir takım çalışması ruhu ve felsefesiyle, 27 Haziran 1987 tarih ve 3389 sayılı Kanun ile İstanbul Anadolu yakasındaki en büyük ve en kapsamlı devlet üniversitesi yerleşkesi olan Göztepe’de kurulmuştur. 

Marmara Üniversitesinin ve Mühendislik Fakültesinin mensubu olmanın ayrıcalık olduğunun bilincindeyiz ve bundan da her zaman ve her yerde gurur duyuyoruz.

Hedefimiz, “Dünyanın her yerinde Türkiye için çalışan başarılı mühendisler yetiştirmek; bilgi ve tecrübe birikimimizi toplumsal refaha katkı sağlayacak biçimde kullanabilmektir.”

Mühendislik; endüstriyel yapıların, makinelerin, cihazların ve günlük hayatımızdaki diğer sistemlerin tasarımını, üretimini, kurulmasını, geliştirilmesini, çalıştırılmasını ve bakımını konu alan bir meslek koludur. Mühendis; matematik, fen ve mühendislik bilimlerinden kazandığı bilgi, deneyim, ve pratikle, mevcut imkanları ve malzemeleri, insanların ve toplumun faydalanması için en uygun ve ekonomik şekilde kullanmak üzere eğitilir. Mühendislik kesinlikle var olanı tekrar etmek değildir, yeni bir ürün veya çözüm geliştirmektir. Bu sebeple öğrencilerimizin var olan bilgileri doğrudan belleyerek değil, düşünerek ve sorgulayarak öğrenmesi amaçlanır.

Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’ne giren lise mezunları, buradan sıradan bir mühendis olarak mezun olmazlar. Karşılaştıkları her problemin teknik, sosyal ve ekonomik boyutlarını göz önüne alarak disiplinlerarası yaklaşımlarla çözmek için düşünmeyi öğrenerek mezun olurlar. Aldıkları dersler, yaptıkları ödevler ve projelerin hepsi bu yolda düşünme fonksiyonlarını keskinleştirecek birer aletten ibarettir. Bu süreç içerisinde sadece alıcı olarak değil; aldıklarını işleyici, yorumlayıcı ve değerlendirici olarak da düşüncelerini ortaya koymaları kendilerinden beklenir. Amaç, toplumun kendilerine verdiğinin fazlasını kaliteli olarak topluma geri vermelerinin gerektiği kültürünü onlara aşılamaktır.


Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde eğitimin İngilizce olması, devamlı araştırma ve uygulama ağırlıklı çalışan bir öğretim kadrosunun bulunması, öğrencilerin özlenen standartlarda yüksek nitelikli yetişmesi için gerekli en önemli unsurlardır. Fakültemizde aşağıdaki Bölümlerimizde lisans eğitimi verilmektedir:

Bilgisayar Mühendisliği

Biyomühendislik

Çevre Mühendisliği

Elektrik ve Elektronik Mühendisliği

Endüstri Mühendisliği

Kimya Mühendisliği

Makine Mühendisliği

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

Fakültemizin tüm bölümlerinin MÜDEK (Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği) Akreditasyonu bulunmaktadır.

Fakülte sayfasını ziyaret etmek için tıklayınız.


Bu sayfa Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü tarafından en son 31.07.2023 13:38:47 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM