Spor Bilimleri Fakültesi

spor.gif (18.03 MB)

Köklü bir geçmişi olan Marmara Üniversitesi’nin bünyesindeki Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nun temeli; Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak 1967 yılında kurulan ve spor yüksek öğrenimi veren İstanbul Atatürk Yüksek Öğretmen Okulu Beden Eğitimi Bölümü ile Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı 1975 yılında kurulan Anadoluhisarı Gençlik ve Spor Akademisi olmak üzere iki kuruma dayanmaktadır. Yüksekokulumuzun temelini oluşturan bu iki kurum, 1982 yılındaki 41 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve 2809 Sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu'nun 14. maddesi ile Beden Eğitimi ve Spor Bölümü olarak Marmara Üniversitesi Göztepe yerleşkesindeki Atatürk Eğitim Fakültesi bünyesinde yer almıştır. Anadoluhisarı yerleşkesinde bulunan bu bölüm, 03.07.1992 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 3837  Sayılı Kanun ile Rektörlüğe bağlı olarak kurulan Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu ile birleştirilerek üç bölümlü Fakülte yetkilerine sahip, dört yıllık lisans eğitimi veren spor Yüksekokulu haline gelmiştir.

M.Ü. BESYO, köklü geçmişinde vermiş olduğu birçok değerli mezunları, yetiştirdiği öğrencileri, aynı zamanda milli takımlarda da antrenörlük ve eğitim hizmeti veren uzman öğretim elemanları ile ülkemizin her zaman lider eğitim kurumu olmuştur. BESYO, Türk spor kamuoyuna bugüne kadar aralarında dünya ve olimpiyat şampiyonlarının bulunduğu 8000’nin üzerinde öğrenci yetiştirmiştir. Sporun bütün temel branşlarında başta millî takımlar olmak üzere ulusal ve uluslararası başarılar elde eden birçok spor kulübünde antrenörlük ve danışmanlık hizmeti veren öğretim elemanları ile ülkemizin her zaman lider eğitim kurumu olmuştur. Fakültemizi tercih eden öğrenciler diğer fakültelerden ders alabildiği gibi, geniş bir alanda yandal ve çift anadal programlarına katılabilmektedir. Zorunlu staj uygulamasının bulunduğu fakültemizde, öğrencilere yurt dışındaki nitelikli üniversitelerde öğrenim görme fırsatı da sunulmaktadır.

Yüksekokulumuz; Resmi Gazete’nin 08/04/2016 tarihli ve 29678 sayılı nüshasında yayımlanan “2016/8562 Bazı Yükseköğretim Kurumlarına Bağlı Olarak Fakülte, Enstitü ve Yüksekokulların Kurulması, Kapatılması ve Adlarının Değiştirilmesi Hakkında Karar” ile kapatılarak Spor Bilimleri Fakültesi’nin kurulması sağlanmıştır.

Fakültemizin mezunları kamu ve özel spor sektörü içerisinde eğitim aldıkları bölümlerinin meslek unvanlarında (Beden Eğitimi Öğretmeni, Antrenör, Spor Yöneticisi) geniş bir yelpazede istihdam edilirler. Ayrıca formasyon hakkı olan Antrenörlük Eğitimi, Spor Yöneticiliği bölümlerinin mezunları öğretmenlik formasyonu belgesi alabilir ve atanabilirler. Spor alanında gelişen şartlara bağlı olarak tanımlanan; Fiziksel Performans Uzmanı (Kondisyoner), Psikolojik Performans Uzmanı (Spor Psikoloğu), Masör, Müsabaka Analiz Uzmanı, Fitness Eğitmeni gibi kimliklerle; alanlarında spor uzmanı olarak görev yapabilirler. Mezunlarımız akademik kariyerlerine devam ederek öğretim elemanı olarak da çalışabilirler.

Fakültemizin Güçlü Yönleri ve Avantajları

Spor eğitiminde köklü bir kültür ve geçmişe sahiptir.

Sportif başarıları ülke genelinde markalaşmıştır.

Sportif ve akademik başarıları, diğer kurum ve kuruluşlarla rekabette üstünlük sağlamaktadır.

Geniş ve yetenekli bir akademik kadroya sahiptir.

Her türlü spor faaliyetlerinin yapılabileceği altyapı tesisleri vardır.

Mezunları Türk spor yönetiminin önemli pozisyonlarında yer almaktadır

Spor eğitiminde teori ve uygulamanın bir arada yürütüldüğü müfredat programlarına sahiptir.

Gelişen piyasa beklentilerine yönelik yeni meslek alanları belirleme, öğrencilerin gelişimlerini artıracak ve mesleğe daha donanımlı başlamalarına katkı sağlayacak sertifikasyon programları vardır.

Stratejik ve uzun vadeli hedefleri açık olarak belirlenmiştir.

Bilimsel kongre ve seminerlerde liderdir.

Süreli yayına sahiptir.

Spor yönetiminin üst ve alt yapı kurumlarıyla etkin iletişim kurulmaktadır.

Kurumsal gelişimini istikrarlı şekilde sürdürmektedir.

Öğrenci tercih edilirliğinde üst sıralardadır.

Öğrencileri büyük oranda milli sporculardan oluşmaktadır ve şampiyonalarla olimpiyatlarda başarı elde etmektedirler.

Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi (BAPKO) ve TÜBİTAK gibi kuruluşlar tarafından çok sayıda desteklenen projeye sahiptir.

Yurt dışından üniversitelerle imzaladığı işbirliği anlaşmalarına bağlı olarak müfredat programı uluslararası akreditasyona uygundur.

Fakülte sayfasını ziyaret etmek için tıklayınız.


Bu sayfa Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü tarafından en son 31.07.2023 13:39:11 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM